Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kft alapítás - A törzsbetétek mértéke, befizetési határidő és a törzstőke

Kft alapítás - A törzsbetétek mértéke, befizetési határidő:

 Tehát az előző cikkben ismertettem a kft alapításra vonatkozó szabályokat. Most viszont a kft alapítás részeibe menjük bele kicsit. Az első a törzsbetét.

 Tehát mi is az a törzsbetét? A törzsbetét az egyes tagoknak a kft alapításakor vagy a törzstőke emelésekor a társaság rendelkezésére bocsátott vagy a törzstőke emeléskor a társasági vagyon átcsoportosításával megnövelt vagyoni hozzájárulása.

 Marad az a szabály, hogy az egyes törzsbetétek mértéke nem lehet kevesebb százezer forintnál. Viszont az új Ptk. nem veszi át azt a szabályt, hogy a törzsbetétek legalább felét be kell fizetni a bejegyzési kérelem benyújtásáig, sőt kifejezetten lehetőséget biztosít a tagoknak arra, hogy e szabálytól a társasági szerződésben eltérjenek. Ezek a legjelentősebb változások melyek a törzsbetéteket érintette.

 A törzstőke felemelése és leszállítása

A kft alapítás fontos kérdése hogyan lehet a törzstőke felemelése illetve leszállítása. A Polgári Törvénykönyv (továbbiakban: Ptk.) úgy rendelkezik, hogy a törzstőkét kétféleképpen lehet felemelni: újabb vagyoni hozzájárulások befizetésével vagy a társaság törzstőkén felüli vagyonának törzstőkévé alakításával. Mindkét esetben a társaság legfőbb szervének ¾-es többséggel meghozott határozatán alapul a tőkeemelés.

 Kft alapítás másik fontos kérdése a törzstőke leszállítása. A tőke-leszállítás elsősorban a hitelezői érdekek védelmét teszi szükségessé. Ez azt jelenti, hogy a Ptk. a hitelezők érdekeinek megóvása érdekében a tőkeleszállítást ír elő és a hitelezők jogosultak arra, hogy a követeléseikre biztosítékot követeljenek, bár van kivétel is amikor nincs lehetőség vagy szükség a biztosítékra. Következő cikkeimben folytatom a kft alapítás fontos szabályait.

0 Tovább

A kft szervezete

A kft alapítás mindig tartogat számunkra megismerni valókat bár nem mondanám, hogy kimeríthetetlen téma.Kft alapításon belül muszáj említést tennünk a társaság szervezetéről. Két kötelező társasági szervet foglal magában. Szükségszerűen működik a többszemélyes korlátolt felelősségű  társaságnál a taggyűlés mint a társaság  legfőbb szerve , s minden kft-nek kell legyen ügyvezetője aki az ügyvezetési feladatokat látja el.

A kft alapítás során a kötelező szervek mellett létre kell hozni a kft-nél is felügyelőbizottságot, illetve lehet választani állandó társasági könyvvizsgálót is.

Legfőbb szerve a taggyűlés, amely foglalkozik a beszámoló elfogadásával, osztalékról dönt, pótbefizetéssel tagkizárással a taggyűlés foglalkozik illetve a tisztségviselők megválasztásával is. Tehát a kft alapításnál rendkívül fontos a taggyűlés

Ügyvezető hívja össze a taggyűlést illetve munkáltatói jogokat gyakorol, tagi nyilvántartást vezet.
Abban az esetben ha Egyszemélyes Kft.-röl van szó az általam előbb említett  jogokat egy személy képviseli. Következő cikkemben olvashat többet az egyszemélyes kft alapításról.

0 Tovább

Kft alapítás – kft tagok hozzájárulásai

A pénzbeli, vagyoni hozzájárulás a cégbejegyzés előtt a kft tagoknak

A vagyoni hozzájárulások teljesítésének a társasági szerződésben írt módon meg kell történnie. A kft alapításában résztvevő tagok nem mentesíthetők a vagyoni hozzájárulás szolgáltatásának kötelezettsége alól. Teljesítéséhez hozzátartozik az is, hogy a vagyoni hozzájárulás belátható időn belül ténylegesen a társasághoz kerüljön. Ez azért fontos mivel a tagságnál ténylegesen meglévő vagyon képezheti a hitelezők követeléseinek fedezetét.

A pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljesítésének határideje és módja cégbejegyzés után is rendkívül fontos. Abban az esetben, ha a kft alapítás során nem történik meg valamennyi vagyoni hozzájárulás teljesítése, akkor a hiányzó részeket a cégbejegyzés után kell szolgáltatni. Talán van egyetlen olyan eset, amikor a kft tagnak mégsem kell teljesítenie a szerződésben vállalt vagyoni hozzájárulási kötelezettségét. Ha ugyanis a társaság a törzstőke csökkentését határozza el azt megelőzően, hogy a vagyoni hozzájárulások teljes egészében befizetésre kerültek volna, akkor előállhat az a helyzet, hogy a tagnak éppen az az összeg járna vissza, amit még nem fizetett be, s ebben az esetben látszik, hogy fölösleges a vagyoni hozzájárulás befizettetése csak azért, hogy utána a társaság ugyanazt az összeget visszafizethesse.

Ha valamely tag a társasági szerződésben előírt időben nem teljesítené a vagyoni hozzájárulás szolgáltatására vonatkozó kötelezettségét akkor a társasági tagság viszonya megszűnik. Ezek után nagyon fontos, hogy ha a tagsági viszony megszűnik s ennek következtében a gazdátlanul maradt üzletrészt értékesíteni kell. Itt utalok arra, hogy az értékesítés célja mindenképpen az, hogy a társaság törzstőkéjéből hiányzó rész az értékesítésből befolyt összegből pótolható legyen.

A vagyoni hozzájárulás teljesítésének késedelme még nem a tagsági viszony megszűnését eredményezi hanem az lesz a következmény hogy a kft alapítás nem fog létrejönni. Ez véleményem szerint elegendő  ösztönzést ad a teljesítésre, illetve ha valamelyik tag teljesítésének elmaradása miatt hiúsul meg a kft alapítása akkor a többi tag a szerződésszegő féllel szemben  kártérítési igényt is érvényesíthet.

 

0 Tovább

Kft alapítás - tagok kötelezettségei, felelőssége

Természetesen a kft alapítás témakörben rendkívül fontos szót ejtenünk a tagok kötelezettségéről Kft alapítás mikor ezt meghalljuk az első kérdés, ami megfogalmazódhat bennünk mi az a kft ? A korlátolt felelősségű társaság, röviden kft olyan gazdasági társaság, amely meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (jegytett tőkével) alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben csak törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A korlátozott felelősségű társaság (kft) felelőssége ugyan nem korlátozott, maga a társaság a tartozásaiért korlátlanul, teljes vagyonával köteles helytállni, de a tagok felelőssége sajátosan alakul. Kft tagjának a társasági jogviszonyok alapján egyetlen kötelezettsége van, hogy a társasági szerződésben vállalt vagyoni hozzájárulását (törzsbetétet) illetve egyéb, de még mindig a szerződésben vállalt vagyoni jellegű szolgáltatásait teljesítse a társaság részére. Tehát ez az jelenti, hogy a kft tagját a társasági tartozásokért egyáltalán nem terheli felelősség viszont a saját, társasággal szembeni kötelezettségeiért korlátlan felelősség terheli. A kft-be bevitt vagyont a tagok átruházzák a társaságra, lehetővé teszik ezáltal, hogy a társaság saját gazdálkodási körében felhasználja, működtesse vagy akár elcserélhesse azt más javakra. A tagnak sem a társaság működése során, sem pedig a megszűnésekor nincs alanyi joga arra, hogy az általa a társaság részére átadott vagyontárgyakat vagy azoknak az ellenértékét visszakövetelje a társaságtól.
Fentebb már említettem a törzsbetéteket, tehát mi is az a törzsbetét? A törzsbetét az egyes tagoknak a társaság alapításakor vagy a törzstőke emelésekor a társaság rendelkezésére bocsátott vagy a törzstőke emeléskor a társasági vagyon átcsoportosításával megnövelt vagyoni hozzájárulása. A követelmény, hogy a kft vagyonához minden tagnak hozzá kell járulni.

A kft alapítás előtt illetve a kft alapítás után a tagok jó ha ezekkel tisztában vannak. Remélem tudtam hasznos információkkal szolgálni azoknak akik kft alapítás előtt állnak.

0 Tovább

Milyen papírok, iratok szükségesek a kft alapításhoz?

Ebben a cikkben sorra fogjuk venni, hogy milyen papírokat kell beszerezni a kft alapítás során illetve milyen iratokat kell magával vinnie-e ha kft alapítás mellett dönt.

Okiratok: érvényes személyi igazolvány, akókártya, lakcímkártya.
Ki lehet tag Kft-ben?
Bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság. à Tehát tag lehet más cég is. Ebben az esetben hiteles cégkivonat, cégjegyzésre jogosult hiteles cégaláírási nyilatkozata)

Dokumentumok: székhelyhasználati igazolás/ hozzájárulás, esetleges fióktelephely-, illetve. telephely használati igazolás.
Fontos, hogy az előbb említett dokumentumokat vigye magával, hogy a kft alapítás sikeresen legyen. Remélem, hasznos információkkal láttam el a kft alapításhoz szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

0 Tovább

INGYEN Kft alapítás 1 óra - Tőke befizetése nélkül

blogavatar

INGYEN Kft alapítás 1 óra - 2016 - Tőke befizetése nélkül. Kft alapítása feltételei, menete, költségei 2016. Hasznos tudnivalók a Kft alapításról.

Utolsó kommentek