Kft alapítás - A törzsbetétek mértéke, befizetési határidő:

 Tehát az előző cikkben ismertettem a kft alapításra vonatkozó szabályokat. Most viszont a kft alapítás részeibe menjük bele kicsit. Az első a törzsbetét.

 Tehát mi is az a törzsbetét? A törzsbetét az egyes tagoknak a kft alapításakor vagy a törzstőke emelésekor a társaság rendelkezésére bocsátott vagy a törzstőke emeléskor a társasági vagyon átcsoportosításával megnövelt vagyoni hozzájárulása.

 Marad az a szabály, hogy az egyes törzsbetétek mértéke nem lehet kevesebb százezer forintnál. Viszont az új Ptk. nem veszi át azt a szabályt, hogy a törzsbetétek legalább felét be kell fizetni a bejegyzési kérelem benyújtásáig, sőt kifejezetten lehetőséget biztosít a tagoknak arra, hogy e szabálytól a társasági szerződésben eltérjenek. Ezek a legjelentősebb változások melyek a törzsbetéteket érintette.

 A törzstőke felemelése és leszállítása

A kft alapítás fontos kérdése hogyan lehet a törzstőke felemelése illetve leszállítása. A Polgári Törvénykönyv (továbbiakban: Ptk.) úgy rendelkezik, hogy a törzstőkét kétféleképpen lehet felemelni: újabb vagyoni hozzájárulások befizetésével vagy a társaság törzstőkén felüli vagyonának törzstőkévé alakításával. Mindkét esetben a társaság legfőbb szervének ¾-es többséggel meghozott határozatán alapul a tőkeemelés.

 Kft alapítás másik fontos kérdése a törzstőke leszállítása. A tőke-leszállítás elsősorban a hitelezői érdekek védelmét teszi szükségessé. Ez azt jelenti, hogy a Ptk. a hitelezők érdekeinek megóvása érdekében a tőkeleszállítást ír elő és a hitelezők jogosultak arra, hogy a követeléseikre biztosítékot követeljenek, bár van kivétel is amikor nincs lehetőség vagy szükség a biztosítékra. Következő cikkeimben folytatom a kft alapítás fontos szabályait.