Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milyen társasági formák közül választhat, ha vállalkozni szeretne?

Nem tudja eldönteni milyen vállalkozást szeretne? Esetleg nem tudja, miként zajlik a kft alapítás? Nem tudja, milyen formák léteznek? Segítek Önnek. A saját vállalkozásunk elindítása előtt fontos, hogy tisztán lássuk, milyen társasági formák közül tudunk választani illetve melyik mellett szól több érv illetve esetleges ellenérv. Könnyedén ki tudjuk választani azt a társasági formát, amely leginkább megfelel a vállalkozásunkhoz.

 Elengedhetetlenül fontos, hogy ismerjük az egyes társasági formákhoz kapcsolódó jogokat illetve kötelezettségeket, amelyek hatással lesznek a döntésünkre. Mára már eljutottunk odáig, hogy a kft alapítás egy napot vesz igénybe. Rendkívül egyszerű a kft alapítás folyamata.

  Ám természetesen a kft alapítás nem az egyetlen vállalkozási forma, amit alapítani lehet: betéti társaság (Bt.), Egy személyes Kft, Korlátolt felelősségű társaság (Kft), nyílt vagy zárt Részvénytársaság (ZRt. – NyRt)

0 Tovább

Kft alapítás 2014-ben – 2 --

Taggyűléssel kapcsolatos változások

A kft alapítás esetén fontosak a taggyűléssel kapcsolatos dolgok. Az új Ptk. az évenkénti taggyűlés összehívását nem tartalmazza azonban a tagok a taggyűlés összehívásának gyakoriságára vonatkozó rendelkezést beépíthetnek a társasági szerződésbe. A társasági szerződés a meghívók elküldése és a taggyűlés napja közötti időre három napnál rövidebb időtartamot érvényesen nem határozhat meg.

Az apport rendelkezésre bocsátása

A nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás az  úgynevezett apport. Az apport rendelkezésére bocsátásának ideje attól függ, hogy az milyen arányt képvisel a társaság törzstőkéjében. Továbbra is lehetőség lesz nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással kft-t alapítani. Ha a kft alapításkor ennek értéke eléri vagy meghaladja a törzstőke felét, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáig teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani. Egyéb esetben változatlanul maximum hároméves határidőt lehet meghatározni az apport  rendelkezésre bocsátására.

0 Tovább

A kft alapítás 2014-ben -1-

A korlátolt felelősségű társaság, röviden kft alapítás esetében lényeges változásokat vezetett be a 2014. március 15. napján hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv (továbbiakban: Ptk).

Az új Ptk. tartalmazza a gazdasági társaságok alapításának és működésének szabályait is. A kft. alapítása tekintetében a legfontosabb változás, hogy a kft. törzstőkéjének minimuma jelenősen megemelkedett. Ez jelenleg azt jelenti, hogy az új szabály miatt a törzstőkének legalább hárommillió forintnak kell lennie, ami az előző törzstőkét igencsak meghaladja.
Eddigiekhez képest a Ptk hatálybalépése miatt költségesebb lesz a kft alapítása. Szó esett a törzstőkéről sokan hallottak már róla de nincs mindenki tisztába vele mi is pontosan a törzstőke  és miért fontos a kft alapításánál. A társaság törzstőkéje az egyes tagok törzsbetéteinek összességéből áll. A törzsbetét a tagok vagyoni hozzájárulása, amely pénzbeli betétből, illetve nem pénzbeli betétből áll. A törzstőke összege nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. Kft alapítás információs site-ról több információt is megtudhat.

0 Tovább

Kft alapítás 2014 – Cégnév és annak megfelelő megválasztása 4. Ami még kimaradt

A Kft alapítás témakörén belül maradva terveim szerint ezzel a cikkel zárom a cégnév választás témakörét.

Miről volt szó eddig? Ha a kedves olvasó ebbe a cikkbe olvasna először javasolnám, hogy olvasson vissza – minden téma megvan számozva 1-től ameddig szükséges, így könnyen lekövethető, áttekinthető minden téma és azon belül az egyes részek és fejezetek.

De ha mégsem szeretné elolvasni az előző cikkeket – időtakarékosság okából – akkor röviden leírom, hogy miről volt szó eddig:

Szóval szó volt az első cikkben, hogy miért nehéz cégnevet választani, mire kell figyelemmel lenni, amire elsőre sokan - könnyelműen - nem is gondolnak. Említettük hány cég van Magyarországon, és párhuzamot vontunk a cégnév választással és a gyermeknév választással kapcsolatban.

A második cikkben említettem 2 példát, amit mindenképp érdemes megnézni, hogy lássunk konkrét példákat, amik nem lesznek helyesek, így segítve a cégnév megválasztásáról kialakulandó megfelelő képet a kedves olvasóban.

A harmadik cikkben tárgyaltunk egy elgondolkodtató példát, illetve bemutattam azt is, hogy nem szükséges, hogy a cég neve egy „értelmes” szószerkezet legyen.

 

Szeretnék választ adni arra, hogy hogyan tudunk ihletet meríteni a leendő cégünk nevéhez?

Nézzük akkor, milyen szempontok szoktak szóba jönni.

Sokan előszeretettel, a saját vezetéknevüket adják meg – pontosabban szeretnék megadni – a leendő cégük nevéhez Kft alapítás esetén. Igen ám, de ha Ön Kovács vagy Nagy vagy Kis stb akkor biztosan foglalt lesz ez a név – egyébként a ritka családnevek esetén is sok esetben sajnos már foglalt. Tehát ha ez már ilyen formában foglalt, akkor lehetőség van a vezetéknév megfordítására is. Pl: Kovács- Scávok. Bár sok esetben ez is foglalt. Ha ez is foglalt, akkor még elgondolkodhatunk olyanon is, hogy megadjuk a gyermekünk nevét főleg, ha ritka névről van szó, vagy ha nincs gyermek, akkor a saját keresztnevünk. Ezt is elláthatjuk bármilyen toldattal, vagy plusz szót rakhatunk hozzá, így növelve az esélyét annak, hogy egyedi cégnevet alkotunk olyat, ami még nem foglalt.

Mindezek mellett, ha további ötleteket szeretnénk meríteni, akkor például megtehetjük, véleményem szerint a céginfo internetes oldalán, ahol megtaláljuk az összes korábbi illetve, jelenlegi cég nevét. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezeket már nem tudjuk választani, de azt gondolom, hogy ezeket nézegetve, új ötletek fognak támadni bennünk – legalábbis nekem ez a tapasztalatom ezen a téren.

 

Egy gyakran feltett kérdéssel szeretném zárni e témát. Mégpedig, hogy lehet-e egy korábbi cég nevét – ami már megszűnt – választani leendő cégünk nevének Kft alapítás keretében. Nos a válaszom, egy egyértelmű Nem. Vagyis minden korábban létező cég neve is foglalt, még akkor is, ha csak előtársaságként „létezett”. (Előtársaságról a későbbiekben írok.)

Remélem hasznos információkkal tudtam szolgálni a kedves olvasóknak. Bár azt is meg kell említsem, hogy ez csak a „jéghegy csúcsa” volt, vagyis még sok minden van – főleg kifinomult jogi szabályozás, bírói gyakorlat – amiről nem beszéltem. (A későbbiekben egyébként erről is tervezek írni, de bemelegítésként ennyi elég.)

0 Tovább

Kft alapítás 2014 – Cégnév és annak megfelelő megválasztása 3.

Ismét folytatva a cégnév megfelelő megválasztását és ennek szempontjait Kft alapítás esetén – igaz ezek a szabályok mérvadóak általában véve bármely cég nevének a megválasztásánál. Az előző cikkben említettem példákat is. Említettem azt a példát, amikor csak egy „i” betűt raktunk egy másik meglévő cég nevéhez és erre azt mondtuk, hogy ez nem elég változtatás. (Alapos Kft – Alaposi Kft volt a példánk)

 

Igen ám, de véleményem szerint – hangsúlyozom ez csak az én véleményem kivételesen. Szóval mi a helyzet akkor, ha ez az „i” betű megváltoztatja a szó értelmét is és így már nem téveszti össze a fogyasztó, hiszen két egymástól teljesen elkülönült fogalomról beszélhetünk. Példaként a nagy-nagyi szót találtam ki. Mondjuk van már egy ilyen cég mint hogy: Nagy Bt. akkor lehet-e Nagyi Kft névvel alapítani egy új céget? Ugye itt nem csak egy „i” képzőt raktunk a korábbi, hasonló szóhoz, hanem ezáltal a jelentését is megváltoztattuk, gondolok itt a nagymama becézésre, mint nagyi. Igaz ez az én okfejtésem, és garanciát nem tudok rá vállalni, hogy elfogadja a bírói gyakorlat, de ha valaki nagyon szeretné ilyen névvel megvalósítani a Kft alapítás szándékát, és nem olyan sürgős neki a cégalapítás, akkor meg lehet vele próbálkozni. Igaz az is mondjuk, hogy ezek a nevek már valószínűleg foglaltak lesznek, így érdemesebb lehet más, kevésbé használt nevet kitalálni.

 

Szükséges-e hogy a cég neve értelmes legyen? Vagy akár bármilyen értelmetlen szóösszetételt is kitalálhatok? De egyébként is mitől értelmes egy szó? Mitől értelmes az, hogy asztal vagy szék? Egyszer ezeket a szavakat is ki kellett találni a közösségnek és kialakult, majd elterjedt a használata a magyar nyelvben. Lehet, amikor kialakultak elsőre nem is tűntek értelmesnek a fent említett szavak, de manapság minden bizonnyal mikor ezeket a szavakat használja valaki, nem gondolkodunk el rajta, hogy értelmes-e. Ezt a kitekintést csak azért említettem meg, mert szerintem szabadabban kell értelmezni a szavakat, hogy azok értelmesek-e.

De arra visszatérve, hogy egy cégnév értelmes kell-e legyen, a válaszom NEM. Vagyis szinte bármilyen elsőre értelmetlennek hangzó szószerkezetet alkothatunk. Ebben nincs szabályozás, ami ezt tiltaná. Sőt akár kitalálhatunk Kft alapítás esetén egy olyan cégnevet is hogy, mondjuk 4-szer veszünk egy adott betűt. Lásd így: „BBBB Bt.”Tehát akár ez is lehetne cégnév, de a következő cikkben előreláthatólag fogok adni cégnév választáshoz tippeket.

0 Tovább

INGYEN Kft alapítás 1 óra - Tőke befizetése nélkül

blogavatar

INGYEN Kft alapítás 1 óra - 2016 - Tőke befizetése nélkül. Kft alapítása feltételei, menete, költségei 2016. Hasznos tudnivalók a Kft alapításról.

Utolsó kommentek