Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kft alapítás 2014 – Cégnév és annak megfelelő megválasztása 2.

Folytassuk akkor az előző cikkben elkezdett cégnév választás szabályait. Rögtön egy példával kezdeném, hogy ne csak mindig a konkrét szabályokat írjam le, hanem legyen egyfajta elképzelés, ráérzés, konkrét példa a szemünk előtt, amely segíti hogy jól tudjunk választani cégnevet, ha a Kft alapítás iránti szándékunk megvalósul.

 

Vegyük Példának: Alapos Kft – Alaposi Kft

E példában láthatjuk, hogy nagyon kicsi az eltérés (egy i betű a szó végén), és ezért egy átlagember ezt könnyen összetévesztheti, ezért a bírói gyakorlat alapján ez nem lesz megengedett. A bírói gyakorlat alapján legalább 3 karakternek kell különböznie, de ha még így is nagyon hasonló és könnyen összetéveszthető, akkor sem fogja megengedni a bíróság, egészen pontosan nem fogja bejegyezni. Ez azért ilyen szigorú, hogy a fogyasztók ne keverjék össze a cégeket, hanem könnyen meg tudják különböztetni.

 

Említek még egy példát, még amit nem olyan rég hallottam. (Tehát ez konkrét eset…)

Példa: Minden 100 Bt. – Majdnem Minden 100 Kft. (Ezt nem jegyezte be a bíróság)

Nyilván mind a 2 cégnév megfelelő lenne alapjában véve a bejegyzésre, tehát amelyik előbb ad bejegyzési kérelmet cégalapításra, az bejegyzésre fog kerülni. Amelyik pedig utóbb szeretné bejegyeztetni magát e kettő közül azt el fogja utasítani a bíróság, hiszen a másik nagyon hasonló lesz. De miért hasonló e kettő merülhet fel a kérdés a kedves olvasóban?! Hiszen a cégforma is teljesen más – erről majd a következő cikkben írok – egyik Bt a másik Kft. (tudniillik a cégformát nem tekintjük különbségnek a Kft alapítás esetén cégnév választásnál). Továbbá van egy plusz szó is, ami a másikban nem szerepel, ez ugye a  „majdnem” szó. Nos az a baj, hogy egy átlag fogyasztó e fölött valószínűleg könnyen elsiklik, hiszen annyi behatás éri a külvilágból ma egy átlag fogyasztót – gondoljunk csak a sok reklámra, a magánéletére stb – hogy valószínűleg simán összekeverné e kettő fogalmat, ha tudatosan nem figyel rá – de ez nem elvárható egy átlag fogyasztótól. Szóval a bírói gyakorlat szigorú cégnév választási szabályai ezt próbálják kiküszöbölni.

A következő cikkben szintén folytatom, mire érdemes odafigyelni, ha jó cégnevet szeretnénk választani és szeretnénk, hogy a cégbejegyzésnél a cégnév ne késleltesse a Kft alapítás megvalósulását.

0 Tovább

Kft alapítás 2014 – Cégnév és annak megfelelő megválasztása 1.

Mikor Kft alapítás kerül szóba, akkor érdemes már előre felkészülni a cégnév megválasztására. Vannak, akiknek ez zökkenőmentesen megy, de vannak, akiknek nehézkesebben. Miért megy nehézkesen? Általában, akiknek nehézkesen megy – ha szabad így fogalmaznom - a megfelelő cégnév megválasztása, nos ők azok, akik azt gondolják, hogy az ügyvéd előtt a cégalapítás idejében csak mondanak egy általuk tetsző cégnevet és ez a rubrika már kész is. Sajnos ez nem így van… De miért nem? Hát akkor nézzük sorban az okokat.

 

Magyarországon jelenleg is körülbelül 500 000 működő bejegyzett cég van. (Amit a cégnyilvántartásba bejegyeztek már korábban. No, de mit érdekel az minket, hogy hány cég van jelenleg bejegyezve, ami működik is – merülhet fel a kérdés? Hát azért, mert gondoljuk el, hogy ha a születendő gyermekünk neve nem lehetne ugyanolyan, mint más már korábban megszületett gyerekek nevei, tehát azoktól különböznie kéne. Tudniillik egy új Kft alapítás esetén, már nem adhatjuk ugyanazt a nevet, mint amit más Kft visel, sőt nem csak más Kft nevére kell tekintettel legyünk, hanem minden egyéb más cégforma – ilyenek mint Bt, Kkt, Rt, - nevére tekintettel kell legyünk. Tehát különböznie kell a mi leendő cégünk nevének, minden más cég nevétől. Tudni kell azért, azt hogy a cégnév megalkotásában szabadabb kezünk van, mint egy gyermek név megválasztásában/megalkotásában. (Magyarországon lehetőség van már egy születendő gyermek nevének megalkotására. Ez alatt azt értem, hogy új nevet tudunk alkotni – pl két már meglévő névből összevariálunk egy újat – olyat amilyen korábban még nem volt.

A következő cikkben tovább folytatom az okfejtést, a cégnév megválasztásáról és annak szabályairól, illetve konkrét példákat tárok a kedves olvasó elé a könnyebb megérthetőség végett.

0 Tovább

Kft alapítás - az alapok 2. - ügyvezető, ügyvezetés

Kft alapítás - az alapok 2. - ügyvezető, ügyvezetés

A kft nem csak tagokból, tehát tulajdonosokból áll, nem csak ezt kötelező megadni, hanem rendelkeznie kell minden korlátolt felelősségű társaságnak legalább egy ügyvezetővel is, melyet kft alapítás során kötelező megadni. 

Az ügyvezető nagykorú, tehát 18 feletti cselekvőképes személy lehet, aki megfelel a Gt. 23-as paragrafusában szereplő kivánalmaknak. Ez mellett az adott személy nem lehet köztisztviselő sem. 

A kft alapítása után a kft-t, annak ügyvezetője képviseli harmadik személyek felé, ő írhat alá kontraktustokat, szerződéseket a cég nevében. Ha az ügyvezetőnek nincs 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor járulék fizetésére kötelezett, amely nem lehet kevesebb, mint 8 óra. 

A kft alapítás során az ügyvéd előtt meg lehet adni valamelyik tagot is ügyvezetőnek, tehát elvállalhatja az ügyvezetést maga az egyik tulajdonos is.

Egyszemélyes kft alapítás esetén lehet az egyetlen tag a kft ügyvezetője, de lehet másik személy is ügyvezető az egyetlen tag mellett, ilyen esetben is egyszemélyes kft alapításról beszélünk.

Ha az egyszemélyes kft tagja, annak ügyvezetőke, akkor azt mindenképp az alapító okiratba kell belefoglalni, egyébként munkaviszonyban nem dolgozhat a cégben. Ezt sokan nem így teszik, és a kft alapítása után később a NAV részéről elmarasztalásban részesülhetnek.

Az ügyvezetés felel a cég nevében tett nyilatkozatokért, büntetőjogilag ő felel a céges tevékenységért, és a cég felé is kártérítési felelőssége van, azonban alaphelyzetben a céges tartozásokért nem tartozik felelősséggel. Ez alól ritka, csalárd esetekben lehetnek kivételek.

A kft alapításkor lehet megadni több ügyvezetőt is. Itt több lehetőség is adott:

- az ügyvezetők egyedül jegyzik a céget, azaz írnak alá, tehát önállóan

- együtt jegyzik a céget, aláírásuk csak együtt érvényes

Utóbbi meglehetősen ritka, ilyen helyzetben elég kényelmetlen tud lenni, ha minden egyes egyszerű szerződésmódosításkor minden ügyvezetőnek jelen kell lennie, legyen akár csak az egy telefonszolgáltatóval kötött szerződés.

Az ügyvezetőre hárul minden operatív, jogszabályok által előírt feladat, de a céges belső ügyekben is ő jár el, pl. hívja össze a taggyűlést. Az ügyvezető meghatalmazásával jár el a cégbíróság előtt a jogi képviselő is.

0 Tovább

Kft alapítás - az alapok 1.

Kft alapítás - kft alapítása - az alapok 1.

A kft olyan gazdasági társaság, ahol a vagyont egy vagy több tag adja össze, egy közös cél érdekében. Kft alapítás előtt alaposan át kell gondolni, hogy a céget hány taggal kívánjuk létrehozni. Ahogy említettem lehet a kft-nek egy és több tagja is. Egyszemélyes kft alapítása esetén már évek óta nincs szükség könyvvizsgálóra, csak 200 milliós árbevétel fölött, de ez a kft alapításkor még nem jön szóba.

Egyszemélyes kft alapítás

Ilyen esetben is a minimális jegyzett tőke 500.000 forint. A kft-t lehet teljes egészében apporttal - azaz készpénz nélkül megalapítani, azonban az apporttal történő kft alapítást senkinek sem ajánljuk. Ilyen helyzetben előállhat később akár a korlátlan felelőssége az apportot szolgáltató tagnak. Ha készpénzzel alapítja a kft-t, akkor minimálisan kft alapításkor 100.000 forintot kell letenni, melyet a bankszámlanyitáskor be is kell fizetnie a bankba.

Többszemélyes kft alapítás

Ilyenkor több tag alapítja a céget, az ügyvezető az lehet tag, de nem tag személy is. A minimális jegyzett tőke, azaz törzstőke 500.000 forint. Ebből a tagoknak kft alapításkor legalább 250.000 forintot rendelkezésre kell bocsátani, a többit pedig a bejegyzéstől számított 8 napon belül a bankszámlanyitáskor.

0 Tovább

INGYEN Kft alapítás 1 óra - Tőke befizetése nélkül

blogavatar

INGYEN Kft alapítás 1 óra - 2016 - Tőke befizetése nélkül. Kft alapítása feltételei, menete, költségei 2016. Hasznos tudnivalók a Kft alapításról.

Utolsó kommentek