Törvényességi felügyeleti kérdés - Kft alapítás

Ahogyan azt már az előző Kft alapítás blogbejegyzésben is írtam, a mai napon is a törvényességi felügyelet a téma.

Tehát, a Kft alapítás során kiválasztott székhelynek, esetleg székhelyszolgáltatásnak nagyon fontos szerepe van abban, melyik cégbíróság fogja felettünk gyakorolni a törvényességi felügyeletet.

Vannak sajnos olyan esetek, amikor a létrejött gazdasági társaság székhelyét nem találják. Nem a bejelentés hiánya miatt, ami lehetetlen is lenne, lévén, hogy kötelező alapítási elem, hanem mert esetleg nem rakták a ki cégtáblát vagy egy puszta közepén van.

Eleinte még csak felszólítják a cégét, figyelmeztetik a hiányosságra, de ebből nagyon gyorsan lehet egy felügyeleti eljárás is. Ezt a bíróság indítja meg. Ilyen sokszor jönnek azzal az ötlettel, hogy akkor egy cégmódosítás során székhelyet váltanak.

Ez több szempontból sem jó ötlet.

Lehet, hogy nem adják meg időben a kérelmet, nem vezetik be a változást, és akkor már mindegy.

A másik, hogy eleve elutasítja az aktuálisan illetékes cégbíróság, mert tudják, hogy ezzel szeretnék megakadályozni az eljárás lebonyolítását.

A Polgári Törvénykönyv ezt akadályozta meg, hogy a társaság illetékesség váltásával megakadályozza az eljárást, mert akkor már nem az eljárást kezdeményező lenne ez illetékes bíróság, hanem az ú, így nem tudnák lefolytatni a törvényességi eljárás egészét.

A törvényességi felügyeleti eljárást csak az illetékes bíróság kezdeményezheti és folytathatja le.

Remélem, hogy érdekes témával szolgáltam mindannyiuk számára ezzel a mai Kft alapítás témával.