Természetesen a kft alapítás témakörben rendkívül fontos szót ejtenünk a tagok kötelezettségéről Kft alapítás mikor ezt meghalljuk az első kérdés, ami megfogalmazódhat bennünk mi az a kft ? A korlátolt felelősségű társaság, röviden kft olyan gazdasági társaság, amely meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével (jegytett tőkével) alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben csak törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyoni hozzájárulás szolgáltatására terjed ki. A korlátozott felelősségű társaság (kft) felelőssége ugyan nem korlátozott, maga a társaság a tartozásaiért korlátlanul, teljes vagyonával köteles helytállni, de a tagok felelőssége sajátosan alakul. Kft tagjának a társasági jogviszonyok alapján egyetlen kötelezettsége van, hogy a társasági szerződésben vállalt vagyoni hozzájárulását (törzsbetétet) illetve egyéb, de még mindig a szerződésben vállalt vagyoni jellegű szolgáltatásait teljesítse a társaság részére. Tehát ez az jelenti, hogy a kft tagját a társasági tartozásokért egyáltalán nem terheli felelősség viszont a saját, társasággal szembeni kötelezettségeiért korlátlan felelősség terheli. A kft-be bevitt vagyont a tagok átruházzák a társaságra, lehetővé teszik ezáltal, hogy a társaság saját gazdálkodási körében felhasználja, működtesse vagy akár elcserélhesse azt más javakra. A tagnak sem a társaság működése során, sem pedig a megszűnésekor nincs alanyi joga arra, hogy az általa a társaság részére átadott vagyontárgyakat vagy azoknak az ellenértékét visszakövetelje a társaságtól.
Fentebb már említettem a törzsbetéteket, tehát mi is az a törzsbetét? A törzsbetét az egyes tagoknak a társaság alapításakor vagy a törzstőke emelésekor a társaság rendelkezésére bocsátott vagy a törzstőke emeléskor a társasági vagyon átcsoportosításával megnövelt vagyoni hozzájárulása. A követelmény, hogy a kft vagyonához minden tagnak hozzá kell járulni.

A kft alapítás előtt illetve a kft alapítás után a tagok jó ha ezekkel tisztában vannak. Remélem tudtam hasznos információkkal szolgálni azoknak akik kft alapítás előtt állnak.