Amit érdemes tudni az osztalékelőlegről

 

Ahogy olvasgattam a cikkeimet a kft alapítás témakörében szembetűnt, hogy egy fontos téma felett majdnem elsiklottam. Ez pedig nem más, mint az osztalékelőleg. Szeretném felvázolni röviden és tömören, hogy miről is lesz szó a következőekben. Mi az osztalékelőleg? Ki dönt az osztalékelőleg fizetéséről? Hogyan működik a kifizetés?

A taggyűlés a beszámoló elfogadását megelőzően az ügyvezetés előterjesztése alapján osztalékelőleg fizetéséről dönthet. Amennyiben a társaságnál felügyelőbizottság működik, akkor, a felügyelőbizottság jóváhagyására is szükség van.

 Az osztalékelőleg kifizetéséhez közbenső mérleget kell készíteni, amelyből megállapítható, hogy a kifizetéshez szükséges fedezet a társaság rendelkezésére áll. További feltétele az is, hogy a kifizetés nem haladhatja meg az elmúlt beszámoló szerinti üzleti év könyveinek lezárása óta keletkezett eredménynek a megállapított, illetve a szabad eredménytartalékkal megállapított összegét, és a társaságnak a helyesbített saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökken a törzstőke összege alá. Ha az előbb felsorolt feltételek fenn állnak akkor semmi akadálya annak, hogy kifizessék az osztalékelőlegünket. Remélem sikerült az önben felmerülő kérdésekre is választ adnom a témával kapcsolatban és hasznos információkkal láttam el Önt is.