Már korábbi cikkemben ismertettem az üzletrész fogalmát a kft alapítás során, ám akkor még nem esett szó a közös tulajdonú üzletrészről. Tehát akkor mi is az a közös tulajdonú üzletrész ? Milyen szabályok vonatkoznak erre a típusú üzletrészre? Következőekben ezeket fogom ismertetni.

A Ptk. 3:165. §-a tartalmazza, hogy egy üzletrésznek természetesen lehet több jogosultja is, akik a társasággal szemben egyetlen egy tagnak számítanak. Gyakorolhatják ugyan jogaikat, de csak a közös képviseljük közreműködésében. Ilyen közös tulajdonú üzletrész keletkezhet a kft  alapítás menetében is, de csak akkor, ha a törzsbetét szolgáltatásra többen vállalnak kötelezettséget, ám ezek után is azaz a  kft alapítás után a társaság működése során is ha esetleg többen szereznének üzletrészeket vagy  az üzletrész örökléssel száll át a jogutódra.

Továbbá a Ptk kimondja, hogy a tagi jogosultságok tekintetében a közös tulajdonú üzletrész jogosultjai egy tagnak számítanak illetve, hogy a tagi kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak helytállási kötelezettsége egyetemleges.