Napjainkban elég gyakori jelenség, hogy egy leendő kft tagjai gyorsan, felkészületlenül kezdenek a cégalapításba. Viszont a tájékozatlanságért igencsak nagy árat fizethetnek a jövőben.

Cégalapítás előtt a legfontosabb teendő, hogy a kft alapítói felvegyék a kapcsolatot könyvelőjükkel és az alapvető adózási kérdéseket, a cég struktúráját alaposan átbeszéljék, hiszen ezzel akár több tízmilliót is megtakaríthatnak a cég későbbi működését tekintve.

Talán a legfontosabb adózási kérdés kft alapítás előtt, hogy a kft belép e az áfakörbe, vagy alanyi mentességet választ. De mit is jelent ez a gyakorlati életben? Normál áfakör esetén, mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon a törvény által előírt áfát meg kell fizetni. Míg alanyi mentességnél nincs áfa fizetési kötelezettség. Mindkét lehetőségnek megvan a maga előnye és hátránya, de a legfontosabb kérdés az, hogy a kft milyen tevékenységet kíván folytatni. Hiszen, ha a kft alapítást követően rögtön kiadásokra számít, például irodabútorokat, eszközöket, gépeket vásárol, majd ezt követően rögtön árbevétele is keletkezik, érdemes belépni az áfakörbe, hiszen az így keletkezett áfát vissza tudja igényelni. Alanyi mentességet pedig akkor érdemes választani, ha a kezdetekben nem számítanak nagyobb bevételre vagy kiadásokra, így a törvény lehetőséget ad alanyi mentességre, mely évi hat millió forint árbevételig vehető igénybe, ezt követően a kft automatikusan átlép az áfakörbe.

Abban tehát, hogy az Önök által megalapítandó kft áfakörös vagy alanyi mentes legyen a könyvelő tud segíteni, annak függvényében, hogy milyen tevékenységet kívánnak folytatni. Ezért a legfontosabb kft alapítás előtt, egy megbízható, korrekt könyvelőt keresni, így a későbbiekben nyugodt szívvel irányíthatja cégét.

NE ALAPÍTSON KFT-t! Vegye fel a kapcsolatot könyvelőjével!