A kft alapítás elengedhetetlen feltétele a törzstőke, mely az új Ptk. hatályba lépése óta nem lehet kevesebb 3.000.000 Ft-nál. Lehetőség van viszont arra, hogy a kft alapítás kezdetén a tagok 0 Ft-ot bocsátanak a társaság rendelkezésére, és a fennmaradó teljes összeget, azaz a 3.000.000 Ft-ot 1 éven belül rendezik. Így gyakorlatilag lehetséges az, hogy úgymond „0 Ft-tal alapítsák meg a Kft-t”.

Viszont ez esetben a teljes törzstőke szolgáltatásáig a tagok a törzsbetétjük mértékéig saját vagyonukkal is felelnek, illetve nem vehetnek ki osztalékot a cég nyereségéből.

Amennyiben a társaság rendelkezésére bocsátották a teljes törzstőkét, ennek tényét, jogi képviselőjükön keresztül jelezni kell a cégbíróság felé.

Lehetőség van arra is, hogy kft alapítás esetén legalább a törzstőke fele összegét a tagok a társaság rendelkezésére bocsátják, és a fennmaradó rész rendezésére akár több éves határidőt is szabhatnak. Itt is érvényes azonban az, hogy a teljes törzstőke szolgáltatásáig a tagok nem vehetnek ki osztalékot, és saját vagyonukkal felelnek a fennmaradó összeggel.

Amennyiben a saját vagyonnal való felelősséget és az „osztaléktilalmat” el kívánják kerülni, úgy legalább a törzstőke felét szolgáltatniuk kell kft alapítás idején és a fennmaradó rész rendezésére egy évnél rövidebb határidőt kell megállapítaniuk, vagy kft alapításkor a teljes törzstőkét a társaság rendelkezésére kell bocsátani.