A kft alapítás során már szó esett a törzsbetétről illetve az üzletrészről.Most szeretném kiegészíteni a törzsbetétekről szóló cikkemet. Kft alapítása során fontos információkat szeretnék megosztani, hogy ezekkel tisztában legyen a cég alapítás közben.

A társaság törzstőkéje az egyes tagok törzsbetéteinek összességéből áll. A törzsbetét a tagok vagyoni hozzájárulása, amely pénzbeli betétből, illetve nem pénzbeli betétből áll.
A társaság bejegyzését követően a tagok jogait és a társaság vagyonából őket megillető hányadot az üzletrész testesíti meg. Azonos mértékű üzletrészhez azonos tagsági jogok fűződnek. A társasági szerződés azonban egyes üzletrészeket a többiekétől eltérő tagsági jogokkal ruházhat fel. Mint már a korábbi cikkemben is említettem " Mi is az üzletrész? Egységbe foglalja a kft tartalmát adó jogosultságokat és kötelezettségeket, valamint a társaság vagyonából őket megillető hányadot jelenti. Megmutatja, hogy a tagsági jogok milyen arányban illetik meg, illetve a kötelezettségek milyen arányban terhelik az egyes tagokat. Nem véletlen, hogy az üzletrészt valamilyen törtszámban vagy százalékban szokták meghatározni. "

Az üzletrész olyan jogok és kötelezettségek összessége, amelyeknek mindig van piaci értéke, de ez a piaci érték állandóan változik. Az üzletrész a társaság nyilvántartásba vételével keletkezik.

A törzsbetét a tagoknak a kft alapításához –tehát a cégbejegyzés előtt- vállalt vagyoni hozzájárulása, mely számszerűen pontosan meghatározható. Ezzel szemben az üzletrészről a cégbejegyzés után beszélhetünk, mint a tagsági jogokat és kötelezettségeket megtestesítő, a tagot a társaság vagyonából megillető eszmei hányadról, melynek értéke változhat. Bővebben olvashat a kft alapítás további fortélyairól a következő cikkekben.