Eddigiekben átvettük a kft alapítás során felmerülő szükséges tudnivalókat, de nem szabad megfeledkeznünk az üzletrészről mivel a kft alapítás szabályozásának jelentős része az üzletrész fogalmára épül, ezért érdemes az üzletrészt és a tagok közötti kapcsolatot szemügyre venni.

Mi is az üzletrész? Egységbe foglalja a kft tartalmát adó jogosultságokat és kötelezettségeket, valamint a társaság vagyonából őket megillető hányadot jelenti. Megmutatja, hogy a tagsági jogok milyen arányban illetik meg, illetve a kötelezettségek milyen arányban terhelik az egyes tagokat. Nem véletlen, hogy az üzletrészt valamilyen törtszámban vagy százalékban szokták meghatározni.
Az üzletrész olyan jogok és kötelezettségek összessége, amelyeknek mindig van piaci értéke, de ez a piaci érték állandóan változik. Az üzletrész a társaság nyilvántartásba vételével keletkezik.

Az üzletrész átruházása
Előző cikkemben ismertettem magát a kft alapításhoz kapcsolódó üzletrész fogalmát, meghatározását. Most viszont az üzletrészek átruházásáról szeretnék pár szót ejteni, ami szintén fontos a kft alapítás témakörében. Az üzletrész a társaság tagjai között szabadon átruházható. Az üzletrész kívülálló személyre is átruházható akkor, ha a tag törzsbetétét teljes mértékben szolgáltatta, kivéve, ha az átruházásra azért kerül sor, mert a vagyoni hozzájárulás, illetve a pótbefizetés teljesítésének elmulasztása vagy kizárás miatt a tag tagsági viszonya megszűnt
Üzletrész átruházás szabályai:
Átruházást írásba kell foglalni. Az üzletrész átruházása a társasági szerződés módosítását nem igényli. A jogosultak személyének megváltozását és annak időpontját a tagjegyzékbe való bejegyzés céljából az üzletrész megszerzője a szerzéstől számított 8 napon belül köteles bejelenteni a társaságnak. A bejelentést közokiratban kell vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell megtenni és nagyon fontos, hogy mellékelni kell hozzá az üzletrész-átruházási szerződést.