Kft alapítás - kft alapítása - az alapok 1.

A kft olyan gazdasági társaság, ahol a vagyont egy vagy több tag adja össze, egy közös cél érdekében. Kft alapítás előtt alaposan át kell gondolni, hogy a céget hány taggal kívánjuk létrehozni. Ahogy említettem lehet a kft-nek egy és több tagja is. Egyszemélyes kft alapítása esetén már évek óta nincs szükség könyvvizsgálóra, csak 200 milliós árbevétel fölött, de ez a kft alapításkor még nem jön szóba.

Egyszemélyes kft alapítás

Ilyen esetben is a minimális jegyzett tőke 500.000 forint. A kft-t lehet teljes egészében apporttal - azaz készpénz nélkül megalapítani, azonban az apporttal történő kft alapítást senkinek sem ajánljuk. Ilyen helyzetben előállhat később akár a korlátlan felelőssége az apportot szolgáltató tagnak. Ha készpénzzel alapítja a kft-t, akkor minimálisan kft alapításkor 100.000 forintot kell letenni, melyet a bankszámlanyitáskor be is kell fizetnie a bankba.

Többszemélyes kft alapítás

Ilyenkor több tag alapítja a céget, az ügyvezető az lehet tag, de nem tag személy is. A minimális jegyzett tőke, azaz törzstőke 500.000 forint. Ebből a tagoknak kft alapításkor legalább 250.000 forintot rendelkezésre kell bocsátani, a többit pedig a bejegyzéstől számított 8 napon belül a bankszámlanyitáskor.