Folytassuk akkor az előző cikkben elkezdett cégnév választás szabályait. Rögtön egy példával kezdeném, hogy ne csak mindig a konkrét szabályokat írjam le, hanem legyen egyfajta elképzelés, ráérzés, konkrét példa a szemünk előtt, amely segíti hogy jól tudjunk választani cégnevet, ha a Kft alapítás iránti szándékunk megvalósul.

 

Vegyük Példának: Alapos Kft – Alaposi Kft

E példában láthatjuk, hogy nagyon kicsi az eltérés (egy i betű a szó végén), és ezért egy átlagember ezt könnyen összetévesztheti, ezért a bírói gyakorlat alapján ez nem lesz megengedett. A bírói gyakorlat alapján legalább 3 karakternek kell különböznie, de ha még így is nagyon hasonló és könnyen összetéveszthető, akkor sem fogja megengedni a bíróság, egészen pontosan nem fogja bejegyezni. Ez azért ilyen szigorú, hogy a fogyasztók ne keverjék össze a cégeket, hanem könnyen meg tudják különböztetni.

 

Említek még egy példát, még amit nem olyan rég hallottam. (Tehát ez konkrét eset…)

Példa: Minden 100 Bt. – Majdnem Minden 100 Kft. (Ezt nem jegyezte be a bíróság)

Nyilván mind a 2 cégnév megfelelő lenne alapjában véve a bejegyzésre, tehát amelyik előbb ad bejegyzési kérelmet cégalapításra, az bejegyzésre fog kerülni. Amelyik pedig utóbb szeretné bejegyeztetni magát e kettő közül azt el fogja utasítani a bíróság, hiszen a másik nagyon hasonló lesz. De miért hasonló e kettő merülhet fel a kérdés a kedves olvasóban?! Hiszen a cégforma is teljesen más – erről majd a következő cikkben írok – egyik Bt a másik Kft. (tudniillik a cégformát nem tekintjük különbségnek a Kft alapítás esetén cégnév választásnál). Továbbá van egy plusz szó is, ami a másikban nem szerepel, ez ugye a  „majdnem” szó. Nos az a baj, hogy egy átlag fogyasztó e fölött valószínűleg könnyen elsiklik, hiszen annyi behatás éri a külvilágból ma egy átlag fogyasztót – gondoljunk csak a sok reklámra, a magánéletére stb – hogy valószínűleg simán összekeverné e kettő fogalmat, ha tudatosan nem figyel rá – de ez nem elvárható egy átlag fogyasztótól. Szóval a bírói gyakorlat szigorú cégnév választási szabályai ezt próbálják kiküszöbölni.

A következő cikkben szintén folytatom, mire érdemes odafigyelni, ha jó cégnevet szeretnénk választani és szeretnénk, hogy a cégbejegyzésnél a cégnév ne késleltesse a Kft alapítás megvalósulását.