Mikor Kft alapítás kerül szóba, akkor érdemes már előre felkészülni a cégnév megválasztására. Vannak, akiknek ez zökkenőmentesen megy, de vannak, akiknek nehézkesebben. Miért megy nehézkesen? Általában, akiknek nehézkesen megy – ha szabad így fogalmaznom - a megfelelő cégnév megválasztása, nos ők azok, akik azt gondolják, hogy az ügyvéd előtt a cégalapítás idejében csak mondanak egy általuk tetsző cégnevet és ez a rubrika már kész is. Sajnos ez nem így van… De miért nem? Hát akkor nézzük sorban az okokat.

 

Magyarországon jelenleg is körülbelül 500 000 működő bejegyzett cég van. (Amit a cégnyilvántartásba bejegyeztek már korábban. No, de mit érdekel az minket, hogy hány cég van jelenleg bejegyezve, ami működik is – merülhet fel a kérdés? Hát azért, mert gondoljuk el, hogy ha a születendő gyermekünk neve nem lehetne ugyanolyan, mint más már korábban megszületett gyerekek nevei, tehát azoktól különböznie kéne. Tudniillik egy új Kft alapítás esetén, már nem adhatjuk ugyanazt a nevet, mint amit más Kft visel, sőt nem csak más Kft nevére kell tekintettel legyünk, hanem minden egyéb más cégforma – ilyenek mint Bt, Kkt, Rt, - nevére tekintettel kell legyünk. Tehát különböznie kell a mi leendő cégünk nevének, minden más cég nevétől. Tudni kell azért, azt hogy a cégnév megalkotásában szabadabb kezünk van, mint egy gyermek név megválasztásában/megalkotásában. (Magyarországon lehetőség van már egy születendő gyermek nevének megalkotására. Ez alatt azt értem, hogy új nevet tudunk alkotni – pl két már meglévő névből összevariálunk egy újat – olyat amilyen korábban még nem volt.

A következő cikkben tovább folytatom az okfejtést, a cégnév megválasztásáról és annak szabályairól, illetve konkrét példákat tárok a kedves olvasó elé a könnyebb megérthetőség végett.