Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A létesítő okirat módosításának aláírása

A mai bejegyzésemben egy apró, de érdekes témáról írok részletesebben.

Nap, mint nap nyújtanak be létesítő okirat módosítást a cégbíróság felé. Minden gazdasági társaság átesik egy cégmódosításon, teszem azt, esetleg Kft alapítás után, de lehet akár Bt vagy bármi más.

Ekkor, amire a kezdetektől figyelnek, hogy minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően legyen iktatva, leírva, szerkesztve és így tovább.  

Ezeket a papírmunkákat általában nem saját magunk csináljuk, hanem a cég által meghatalmazott ügyvédre hagyjuk.  A Cégtörvény szerint, egy egységes okiratba kell foglalni a változást és be kell nyújtani az illetékes cégbírósághoz.

Amikor szépen elkészül az új okirat, akkor felmerülhet a kérdés, hogy ki vagy kik lesznek azok, akik aláírják a dokumentumot. Sokszor előfordul az a téves informálás, hogy haladéktalanul, mindenkinek alá kell írnia.

Gondolom, ebből ki lehetett találni, hogy nem, nem kell mindenkinek aláírnia.

Sőt!

Mindössze a gazdasági társaság meghatalmazott ügyvédjének elegendő az aláírása.

Miért elég az ügyvéd aláírása?

Azért, mert az aláírásával biztosítja az ügyvéd azt, hogy az okiratban szereplő, minden egyes rész és rendelkezés hiteles. Ezt egyben biztosítékként is vehetjük.

A Kft alapítás után bármikor felmerülhet a cégmódosítás, főleg, hogy most rengeteg minden változott a hatályos Ptk-val, és azokat próbálják egységesíteni egy kötelező cégmódosítás által. 

0 Tovább

Áfa bevallás 2015-től

Számomra hirtelen jött az a változás, amely az áfa bevallás gyakoriságát érinti és 2015-től hatályba lép.

Általános a gyakorlatban az a jelenség, amikor a társaságok nagy sietve felkeresik a könyvelőjüket, hogy gyorsan készítsék el az áfa bevallást, mert közeledik a határidő.
Ez a habitus, azokra jellemző, akik a cégalapítás, Kft alapítás alkalmával, a negyedéves áfa bevallás mellett döntöttek.

Nos, 2014. december 31. után bejegyzett társaságok számára, az eddigi választási lehetőség már nem áll fenn. Vagyis, nem választhatják meg, hogy negyedéves vagy havi áfa bevallók szeretnének lenni, mert 2015. január 1-től kötelezően minden Kft alapítás és egyéb során bejegyzett cég, csak és kizárólag havi bevalló lehet.

A Kormány ezzel az intézkedésével szigorította az adózást. Nem csak a bevallásnak kell megtörténnie minden hónap 20. napjáig, hanem a magának a befizetésnek is.

Ezzel szorosabbá vált a társaságok és a könyvelőik kapcsolata, hiszen minden új cég havi rendszerességgel fogja tartani a kapcsolatot a könyvelővel.

Tehát, ha szeretne még választani és negyedéves adóbevallást szeretne, akkor nem kell mást tennie, minthogy még ebben a hónap céget alapít és megvárja amíg bejegyzik, szintén ebben a hónapban.

2015-től havi áfa bevallás.

0 Tovább
123
»

INGYEN Kft alapítás 1 óra - Tőke befizetése nélkül

blogavatar

INGYEN Kft alapítás 1 óra - 2016 - Tőke befizetése nélkül. Kft alapítása feltételei, menete, költségei 2016. Hasznos tudnivalók a Kft alapításról.

Utolsó kommentek