A mai bejegyzésemben egy apró, de érdekes témáról írok részletesebben.

Nap, mint nap nyújtanak be létesítő okirat módosítást a cégbíróság felé. Minden gazdasági társaság átesik egy cégmódosításon, teszem azt, esetleg Kft alapítás után, de lehet akár Bt vagy bármi más.

Ekkor, amire a kezdetektől figyelnek, hogy minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően legyen iktatva, leírva, szerkesztve és így tovább.  

Ezeket a papírmunkákat általában nem saját magunk csináljuk, hanem a cég által meghatalmazott ügyvédre hagyjuk.  A Cégtörvény szerint, egy egységes okiratba kell foglalni a változást és be kell nyújtani az illetékes cégbírósághoz.

Amikor szépen elkészül az új okirat, akkor felmerülhet a kérdés, hogy ki vagy kik lesznek azok, akik aláírják a dokumentumot. Sokszor előfordul az a téves informálás, hogy haladéktalanul, mindenkinek alá kell írnia.

Gondolom, ebből ki lehetett találni, hogy nem, nem kell mindenkinek aláírnia.

Sőt!

Mindössze a gazdasági társaság meghatalmazott ügyvédjének elegendő az aláírása.

Miért elég az ügyvéd aláírása?

Azért, mert az aláírásával biztosítja az ügyvéd azt, hogy az okiratban szereplő, minden egyes rész és rendelkezés hiteles. Ezt egyben biztosítékként is vehetjük.

A Kft alapítás után bármikor felmerülhet a cégmódosítás, főleg, hogy most rengeteg minden változott a hatályos Ptk-val, és azokat próbálják egységesíteni egy kötelező cégmódosítás által.