Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kft alapítás – A törvényességi felügyeleti kérdés

Törvényességi felügyeleti eljárás - Kft alapítása

A mai Kft alapítás bejegyzésben a törvényességi felügyelet kérdéskörét nézzük meg egy kicsit részletesebben.

A székhely és a székhelyszolgáltatás szempontjából járjuk körbe ezt a témát.

Amikor a Kft alapítás történik, akkor megválasztjuk a fent említett székhely vagy székhelyszolgáltatás címét. Ez a cím, bekerül a társasági szerződésbe is. A társasági szerződést az alapítás során beküldenek több más papírral együtt.

Az ezeken található dokumentumokat felviszik az adatbázisba a bíróságok, hivatalok. Sok információt tartanak nyilván, amely a bejegyzés révén egy nyílt adatbázisba kerül. A székhely címe alapján lesz majd minden egyes hivatalba besorolva a Kft alapítás után létrejött gazdasági társaság.

Vagyis a székhely alapján lehet tudni, hogy melyik cégbíróság az illetékes, ahova a bejegyzésen túlmenően, majd a cégmódosítás során beadandó változásbejegyzési kérelmet is be kell majd adni.

És itt lyukadtunk ki a címhez, mert a törvényességi felügyeletet csak a területileg illetékes bíróság gyakorolhatja.

Erre a területre van joghatósága a bíróságnak, és a terület alapján kerül „beosztásra” az összes gazdasági társaság, ahogyan azt már előtte is említettem.

A következő Kft alapítás bejegyzésben a törvényességi felügyelettel folytatom tovább.

0 Tovább

Kft alapítás – Felmondás, kell –e indoklás? 3.

Nézzük meg, hogy a Kft alapítás – felmondás témánkat illetően, milyen felmondási tilalmak vannak megfogalmazva.

Mivel szó volt arról, hogy határozatlan idejű munkaviszony esetén, ha a munkáltató mond fel, akkor kötelező az indoklás, és ez alól természetesen vannak kivételek, ezért mindenképpen érdemes arról is szót ejteni, hogy mit jelent az, hogy felmondási tilalom, és milyen esetben van ilyen.

A felmondási tilalom, mint kifejezés, olyan tényállások összefoglaló elnevezését jelentik, ami azt jelenti, hogy egyes esetekben a munkáltató felmondási jogának gyakorlása korlátozás, kizárás alá kerül.

Kettő csoportba kell szednünk a felmondási tilalmat. Az egyik, amikor eset, amikor a felmondást nem lehet közölni az okok fennállása során.

Hogy ez mit jelent?

Azt jelenti, hogy ha van olyan ok, ami miatt a munkáltató fel szeretne nekünk mondani, akkor addig azt nem teheti meg, ameddig az az ok fennáll, létezik, hanem csak utána, miután már az ok már nem lesz jelen pillanatbeli.

A másik felmondási tilalom, amikor közölheti a munkáltató a felmondást a munkavállalóval az ok fennállása idején is, de, a csak az ok megszűnését követő napon kezdődik a felmondási idő.

Mely esetre vonatkozik a felmondási tilalom?

A következő esetekben nem gyakorolhatja a munkáltató a felmondási jogát: várandósság estén; szülési szabadság ideje alatt; fizetés nélküli szabadság esetén, amelyet a gyermek gondozása céljából vettek igénybe; önkéntes és tényleges tartalékos katonai szolgálatteljesítés esetén, valamint, ha egy nő jogszabály szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelést kap, de a maximum tartama, a megkezdéstől számított hat hónap.

Ezek lennének a Kft alapítás – felmondás, felmondási tilalmak rövid és velős tudnivalói.

Érdemes ezeket előre feljegyezni és tudni a Kft alapítás során, hogy amikor munkavállalókat alkalmazunk, és elbocsátásra kerül a sor, akkor ne kövessünk el semmilyen jogszabálysértést. Ismerjük azt a bizonyos közmondást, hogy jobb félni, mint megijedni.

0 Tovább

Kft alapítás – Felmondás, kell –e indoklás? 2.

Üdvözlök mindenkit a Kft alapítás blogban ezúttal is. Most, az előző cikkben elkezdett felmondás, indoklás témakörrel haladunk tovább, a munkáltatói felmondás, határozatlan idejű munkaviszonyt illetően.

A törvény értelmében a felmondást a munkáltató köteles indokolni alapesetben, amelynek a követelményeit az első részben már kifejtettem.

Most essen szó arról az esetről, amikor nem köteles a munkáltató felmondás esetén indokolni. Nem kötelező az indoklás, hogyha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül. Viszont! Itt is van kivétel, méghozzá akkor, hogy ha a munkaviszony határozott időre szólt, akkor ott szintén kötelező az indoklás.

Szintén nem kell indoklást csatolni, amikor a Kft alapítás során kinevezett, vezető pozícióban lévő munkavállalóról van szó, és az ő munkaviszonya kerül megszüntetésre a munkavállaló által.

Nem szabad elfelejteni, hogy amikor a munkáltató megírja a felmondást, akkor a munkavállalót mindenképpen köteles tájékoztatni arról, hogy amennyiben nem ért egyet a felmondással, akkor a közléstől számított harminc napon belül fordulhat munkaügyi bírósághoz.

Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, egy munkaügyi per kellős közepén, akkor fontos tudni, hogy az indoklásban szereplő okok és valósághűség bizonyítása a munkáltatót terhelik. Ha a munkáltató nem tud ennek a bizonyítási kötelezettségnek eleget tenni, akkor ki fogják mondani, hogy a munkaviszony jogellenesen lett megszüntetve és az ezzel okozott kárt meg kell téríteni.

A kártérítést, a munkaviszony körében elmaradt jövedelem címén lehet igényelni. Ez az összeg nem lehet több, mint az az összeg, amelyet tizenkét havi távolléti díj gyanánt kapna a munkavállaló.

Ez volt, a Kft alapítás – felmondás, aktuális témánk második bejegyzése, amellyel korántsem értünk a téma végére, így a következő bejegyzés is erről fog szólni.

0 Tovább

Kft alapítás – Felmondás, kell –e indoklás? 

Kft alapítás, Kft alapítás 2015 - Felmondás
Kft alapítás, Kft alapítás 2015 - Felmondás

A Kft alapítás blogunk mai témája a felmondás. Megnézzük alaposabban, hogy a felmondás során kell –e indoklást csatolnunk, milyen jellegű legyen az indoklás, valamint, hogy mikor jár a végkielégítés.

A Kft alapítás egyik későbbi velejárója, hogy munkavállalókat alkalmazunk ahhoz, hogy a cégünk kívánt eredményének az elérését segítsége az illető. De természetesen nem utolsó szempont az sem, hogy a gazdaság fellendítésében nagy szerepet játszik a munkahely teremtés is.

Kezdjük onnan, hogy a munkaviszony kettő féle lehet. Lehet egy határozott időre szóló, és egy, ami határozatlan időre szól.

Az első variációnk legyen az, hogy a munkáltató mondja fel a munkaviszonyt, méghozzá határozatlan munkaviszony esetén.

A törvény ebben az esetben előírja, hogy ebben a helyzetben, a munkáltatónak kötelessége az, hogy megindokolja a felmondást. Figyelni kell, mert a felmondásnak is vannak követelményei a munkáltatóval szemben. A felmondás indoklásának mindenképpen valósnak kell lennie, világosnak és okszerűnek.

Nem lehet csak úgy, összevissza kitalált és értelmetlen dolgokat indoklásképpen leírni.
Az indoknak összefüggésben kell lennie három dologban, először azzal, hogy a munkavállaló a munkaviszony gyakorlása során, milyen magatartást tanúsít, megszegi –e azokat a szabályokat, amelyek rá vonatkoznak.

Második, hogy a munkavállaló képessége volt –e a probléma, tehát, hogy alkalmatlannak bizonyult a munkára.

Harmadik a működéssel összefüggő okok, ami alatt a létszámcsökkentést, átszervezést és egyéb hasonló ilyen dolgot kell érteni.

Ha Kft alapítás -t és bővebb információt szeretnének, akkor látogassanak el a linkelt oldalra és kérjenek tanácsot bátran!

Ennyit mára a Kft alapítás – Felmondás témát illetően, amelyet az elkövetkezendő cikkekben folytatok tovább.

0 Tovább

Kft alapítás – A Könyvelő 

Egy kis idő eltelt az utolsó bejegyzés óta a Kft alapítás blogon, de most egy új témát hoztam, amelyben szó esik arról, hogy miben is lehet a segítségünkre a kezdetek kezdetétől a Kft alapítás során a könyvelő.

Kezdjük az elejétől. Amikor Kft alapítás történik, nem csak a cégnév, ügyvezető, székhely és egyéb más gondos kiválasztása szükséges, hanem könyvelői munkát is igénybe kell vennünk ahhoz, hogy jól tudjon működni a létrejövő cégünk a jövőben.
A könyvelő sok mindenben tud segíteni már az elején.

Többek között segítségét kérhetjük abba, hogy a székhelyet választása hova ideális bejelenteni, a jövőbeli társaságunk számára.

Abban is segít, hogy mely tevékenységek végzése az, amely számunkra megfelel, hogy hogyan kell azt bejelenteni, és, hogy kell –e a tevékenység végzéséhez bármilyen szükséges okirat.

Ezeken túlmenően, segít kiválasztani az adózás módját is, hogy minél célszerűbb, hatékonyabb és egyszerűbb legyen.

Segít kitölteni azt a beadványt, amelyet az ügyvezető kinevezése miatt be kell nyújtani az adóhatósághoz.

Valamint tanácsot ad a törzstőke befizetését illetően, hogy mennyi összeget, mikor és hogyan érdemes befizetni a cégalapítás során.

Nagy segítség a könyvelő, hiszen a fentebb említett példák nagyon jól érzékeltetik azt, hogy tulajdonképpen nem csak a cég működése során számolgatnak a pénzzel és az adóval, hanem már a kezdetektől fogva hatalmas segítséget nyújtanak.
 

0 Tovább

INGYEN Kft alapítás 1 óra - Tőke befizetése nélkül

blogavatar

INGYEN Kft alapítás 1 óra - 2016 - Tőke befizetése nélkül. Kft alapítása feltételei, menete, költségei 2016. Hasznos tudnivalók a Kft alapításról.

Utolsó kommentek